Offshore εταιρεία πήγε στο ΣτΕ για να μην πληρώσει αύξηση φόρου

Offshore εταιρεία πήγε στο ΣτΕ για να μην πληρώσει αύξηση φόρου

Το Συμβούλιο έκρινε ότι είναι νόμιμη και συνταγματική η αύξηση από το 3% στο 15% του Ειδικού Φόρου Ακινήτων στις εξωχώριες εταιρείες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε μια οffshore εταιρεία ζητώντας να κριθεί παράνομη (!) η αύξηση Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) από το 3% στο 15%, όπως επεβλήθη για τις εξωχώριες εταιρείες! Ωστόσο το ΣτΕ θεώρησε ότι η αύξηση είναι και νόμιμη και συνταγματική.

Έτσι έδωσε το πράσινο φως στην αύξηση της φορολόγησης του ΕΦΑ στο 15% για τα ακίνητα τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει εξωχώρια εταιρεία, η οποία είχε συσταθεί το 2005 με έδρα στη Μονροβία της Λιβερίας και είχε δραστηριότητα την αγορά, κατοχή κ.λπ. ακίνητης περιουσίας. Στην Ελλάδα είχε υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών ως ιδιοκτήτρια ακινήτου.

Το 2010 μετετράπη σε Ε.Π.Ε. και δήλωσε έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Η επίμαχη εταιρεία είχε το 80% της κυριότητας αγροτεμαχίου έκτασης 1.669 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή Κοκκιναράς, του δήμου Κηφισιάς.

Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, διενεργήθηκε σε βάρος της επίμαχης εταιρείας έλεγχος, σχετικά με τον ειδικό φόρο ακινήτων για την τριετία 2007-2010 και της καταλογίστηκε κύριος φόρος 2.212.780 ευρώ και πρόσθετος φόρος λόγω μη υποβολής δήλωσης.

Το Β΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την επίμαχη αύξηση.

Συγκεκριμένα έκρινε ότι δεν αντίκειται στα άρθρα του Συντάγματος: α) 4 παράγραφος 5 (συνεισφορά πολιτών χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους),

β) 5 παράγραφος 1 (δικαίωμα πολιτών για συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας) και γ) 17 (η περιουσία τελεί υπό την προστασία του κράτους).

Επιπλέον, ο επίμαχος φόρος, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικράτειας, δεν προσκρούει ούτε στην Ευρωπαϊκά Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία προστατεύει την περιουσία.

«Δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερία των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας» αναφέρεται  στην απόφαση του ΣτΕ.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την προσφυγή εξωχώριας εταιρείας η οποία είχε συσταθεί το 2005 με έδρα στη Λιβερία και είχε δραστηριότητα (σκοπό) την αγορά, κατοχή κ.λπ. ακίνητης περιουσίας. Στην Ελλάδα είχε  υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών ως ιδιοκτήτρια ακινήτου. Η επίμαχη εταιρεία είχε το 80%  της κυριότητας αγροτεμαχίου έκτασης 1.669  στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή Κοκκιναράς του Δήμου Κηφισιάς κοντά στο κτήμα της Μονής Πετράκη. Για την τριετία  2007-2010 της καταλογίστηκε κύριος  φόρος 2.212.780 ευρώ και πρόσθετος φόρος λόγω μη υποβολής δήλωσης.

Με την απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της οffshore εταιρείας και ανέπεμψαν την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών  για να  καθορίσει την αξία του επίμαχου ακινήτου και στη συνέχεια να επιβληθεί  εκ νέου ο εν λόγω φόρος.