Χωρίς τελικές αποφάσεις η συζήτηση για τον εξωδικαστικό – Η ελληνική πρόταση

Χωρίς τελικές αποφάσεις η συζήτηση για τον εξωδικαστικό – Η ελληνική πρόταση

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο - Το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη

Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αλλά, όπως προκύπτει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους επικεφαλής των θεσμών.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα «κουρεύεται» θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.

Τσίπρας: Είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά

Την πεποίθησή του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Αναλυτικά ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

- Κύριε πρόεδρε πώς πάμε με την αξιολόγηση;

- Όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά

- Ποτέ βλέπετε να κλείνουμε;

- Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων.