Ο ESM ενέκρινε τη δόση του 1 δισ. ευρώ – Ανοικτός ο δρόμος για τις 21 Ιουνίου

Ο ESM ενέκρινε τη δόση του 1 δισ. ευρώ – Ανοικτός ο δρόμος για τις 21 Ιουνίου

Την Παρασκευή τα χρήματα στην Ελλάδα

Την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποδέσμευσε ο ESM. Με ανακοίνωση του Μηχανισμού Σταθερότητας ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε η αποδέσμευση της τελευταίας υποδόσης που υπήρχε ως εκκρεμότητα προς την Ελλάδα από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που οριστικοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου του 2018.

«Καλό οιωνό» χαρακτήρισε την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. «Η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα ολοκληρώθηκε» ανέφερε ο Σεντένο. «Η σημερινή απόφαση του συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup», καταλήγει στο μήνυμά του.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ικανοποιητική πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη και αξιοποιήσει την συγκυρία για μεταρρυθμίσεις και εφαρμόσει τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η χώρα θα κάνει την επιτυχημένη έξοδο της τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί» προσθέτει.

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου.

Με την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει λάβει τα 46,9 δισ. από τα συνολικά 86 δισ. του συνολικού προγράμματος. Ενώ αθροιστικά προς τα άλλα δυο προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας (μαζί με τον EFSF), το συνολικό ποσό που έχει λάβει η χώρα αγγίζει τα 189 δισ. ευρώ.