Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις – Τσίπρας: Είμαστε καλύτερα από ποτέ

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις – Τσίπρας: Είμαστε καλύτερα από ποτέ

Αισιοδοξία εκφράζουν στο Μαξίμου για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ - Δημοσιονομικό κενό βλέπουν οι δανειστές

Την πεποίθησή του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Αναλυτικά ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

- Κύριε πρόεδρε πώς πάμε με την αξιολόγηση;

- Όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά

- Ποτέ βλέπετε να κλείνουμε;

- Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων.

Αισιοδοξία για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Πρώτο πιάτο στο τραπέζι της νέας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι τα δημοσιονομικά. Νούμερα, επιδόσεις και προβλέψεις θα περάσουν από την κρησάρα του κουαρτέτου. Από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, τις αστοχίες στα έσοδα, το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση, τις καθυστερήσεις στα 95 προαπαιτούμενα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, τα μέτρα για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 μέχρι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στην ατζέντα του σημερινού ραντεβού βρίσκονται και τα κρατικά φέσια. Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στο κουαρτέτο τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η υποδόση των 800 εκατ.. Δηλαδή οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχούν στο 80% της προηγούμενης υποδόσης που ήταν και αυτή 800 εκατ. ευρώ. Πάλι την τελευταία στιγμή και υπό το φόβο να χαθεί πολύτιμη ρευστότητα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να ανεβάσει ταχύτητες πληρώνοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιστρέφοντας φόρους και εκκαθαρίζοντας νέες συντάξεις. Στη συνεδρίαση του ΕuroWorking Group την Πέμπτη θα εξετασθούν τα στοιχεία και θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα

Η κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2018 αλλά στους κόλπους των δανειστών συζητείται ήδη και ενδεχομένως να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές βλέπουν δημοσιονομικό κενό το 2018 λόγω της τρύπας που εκτιμάται ότι θα ανοίξει στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο πήχης του φετινού πλεονάσματος θα πάει από 1,75% του ΑΕΠ στο 2,2% ή ενδεχομένως και λίγο ψηλότερα παρά την υστέρηση που καταγράφεται στις φορολογικές εισπράξεις. Μόνο από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων οι απώλειες εσόδων θα φθάσουν στα 945 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Για το 2018 ψηφίστηκαν νέα μέτρα τα οποία, όμως, είναι αμφίβολο αν μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να καλύψουν το όποιο κενό.

Έτσι, το ενδεχόμενο να απαιτηθούν από τους Ευρωπαίους πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν βάλει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ένα σενάριο που έρχεται όλο και πιο κοντά.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια πάνω στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και θα συνεχίσουν οι επικεφαλής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...