Παραμένει πρόεδρος του Eurogroup ως τον Ιανουάριο ο Ντάισελμπλουμ

Παραμένει πρόεδρος του Eurogroup ως τον Ιανουάριο ο Ντάισελμπλουμ

Ομόφωνη στήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς το πρόσωπό του, αν και πλέον δεν είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας

Πρόεδρος του Eurogroup θα παραμείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, που λήγει η θητεία του, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών καθώς δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο λε Μερ είχε δηλώσει ότι ο Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μέχρι το τέλος της θητείας του.

«Το Eurogroup χρειάζεται σταθερότητα, έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο ... εάν θέλει να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο βολική και λογική επιλογή για όλα τα μέλη» δήλωσε ο λε Μερ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 208 ημέρες, η Ολλανδία έχει επιτέλους κυβέρνηση από σήμερα, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να καταλήγουν σε συμφωνία για το κυβερνητικό σχήμα. Στο σχήμα αυτό δεν ανήκει το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είχε πολύ κακή επίδοση στις τελευταίες εκλογές.