Σόιμπλε: Η πολιτική της λιτότητας δικαιώθηκε

Σόιμπλε: Η πολιτική της λιτότητας δικαιώθηκε

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε αρκετά ανθεκτικοί αν ποτέ αντιμετωπίσουμε μία νέα οικονομική κρίση», τονίζει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Την πολιτική της λιτότητας υπερασπίζεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικώντης Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Υπερασπιζόμενος τη λιτότητα, ο Σόιμπλε, που τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο τελευταίο του Eurogroup, αναφέρει ότι η λέξη αυτή ήταν «αυστηρά μιλώντας, ένας αγγλοσαξονικός τρόπος περιγραφής μίας συμπαγούς οικονομικής πολιτικής που δεν θεωρεί απαραιτήτως ότι τα περισσότερα ή τα μεγαλύτερα ελλείμματα είναι καλό πράγμα».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, με αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και επενδύσεις και τη χαμηλότερη ανεργία από την ενοποίηση της χώρας, αποτελεί δικαίωση μίας οικονομικής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην τήρηση των κανόνων και στην αποφυγή των ελλειμμάτων.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδοκιμάζει τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρώντας πως ο κύριος στόχος της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η μείωση των κινδύνων που «παραμένουν υπερβολικά υψηλοί – σκεφτείτε τους ισολογισμούς των τραπεζών σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ», όπως σημειώνει.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε αρκετά ανθεκτικοί αν ποτέ αντιμετωπίσουμε μία νέα οικονομική κρίση», υπογραμμίζει, προσθέτοντας: «Δεν θα έχουμε πάντα τόσο θετικούς οικονομικούς καιρούς όσο τώρα».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «φούσκες» που πιθανόν να υπάρξουν λόγω της υπερβολικής ρευστότητας που έχουν ρίξει στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες. «Οικονομολόγοι απ’ όλο τον κόσμο ανησυχούν για τους αυξημένους κινδύνους που προκύπτουν από τη συγκέντρωση όλο και περισσότερης ρευστότητας και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Προσωπικά ανησυχώ κι εγώ γι’ αυτό», δηλώνει.

Όσο για την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία στις πρόσφατες εκλογές, ο Σόιμπλε εμφανίζεται βέβαιος πως «δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να υποκύψει ποτέ ξανά στον εθνικισμό», και εξηγεί πως οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού AfD ένιωθαν απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, θυμωμένοι για αυτό που θεωρούν αδικία και ανήσυχοι για το πώς αλλάζει ο κόσμος. «Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι η δημοκρατία και ο νόμος κινδυνεύει», ξεκαθαρίζει.