Πώς η ΕΕ θα σταματήσει το καρουζέλ του ΦΠΑ και τα 50 χαμένα δισεκατομμύρια

Πώς η ΕΕ θα σταματήσει το καρουζέλ του ΦΠΑ και τα 50 χαμένα δισεκατομμύρια

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 διαφορετικά καθεστώτα, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται τις γκρίζες ζώνες και να μην αποδίδουν ποτέ το φόρο που πρέπει

Το καρουζέλ της απάτης με το ΦΠΑ, που κάθε χρόνο στοιχίζει στην ΕΕ περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, σταματά – ή για την ακρίβεια σχεδιάζει να σταματήσει- η Κομισιόν. Έτσι, ανακοίνωσε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην Ένωση.

Αυτή τη στιγμή, στην ΕΕ υπάρχουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ, όσες δηλαδή και οι χώρες της και έτσι επιτήδειοι, από φοροφυγάδες μέχρι τρομοκράτες που χρηματοδοτούν επιθέσεις, καταφέρνουν να «περιφέρουν» προϊόντα και υπηρεσίες και στο τέλος να μην αποδίδουν ποτέ το φόρο που θα έπρεπε.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, τα προϊόντα στις συναλλαγές από επιχείρηση προς επιχείρηση θα τιμολογούνται στη χώρα προέλευσης με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού και αργότερα να μεταβιβάζονται οι εισπράξεις από το κράτος προέλευσης στο κράτος προορισμού με ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, οι εταιρείες και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Οι εγκληματίες και ενδεχομένως οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για πολύ καιρό και επωφελούνται 50 δισ. ευρώ ετησίως», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος ΦΠΑ ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί.

Σημείωσε ακόμη ότι το τρέχον σύστημα, λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο». Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην ΕΕ, και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να κατοχυρώσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις της ενιαίας αγοράς έως το 2022.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%. «Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της ΕΕ που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η εν λόγω νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί τώρα στο Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.