Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα, εντός ο ESM

Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα, εντός ο ESM

Τι θα συζητήσουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορεί να λάβει ο ESM θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης σχετικά με το πώς θα καταστεί εφικτή η μείωση της φορολογίας επί της εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρωζώνη.

Ακόμα, οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για τα αποτελέσματα της έκτης αξιολόγησης της πορτογαλικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος (που έληξε το καλοκαίρι του 2014), η οποία διεξήχθη το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα δε βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup.

Μία μέρα αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου, συνεδριάζει το Ecofin, και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολογίας που έχει προετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή (EFC - Economic and Financial Committee) σε συνεργασία με την Κομισιόν, και έχει ως στόχο το «μπάλωμα» των κενών της νομοθεσίας που ευθύνονται για την ευρεία έλλειψη φορολογίας των ψηφιακών επιχειρήσεων.