Αγιασμός και νέα μέτρα στη Βουλή τη Δευτέρα

Αγιασμός και νέα μέτρα στη Βουλή τη Δευτέρα

Κατατίθεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, στο οποίο προβλέπεται πλεόνασμα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ

Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, αρχίζουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου οι εργασίες της Γ' Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, και αμέσως μετά θα γίνει η εκλογή νέων κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 8 του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης, τη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, στο οποίο προβλέπεται πλεόνασμα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ, από 2,2% όπου θα ανέλθει φέτος.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και θα είναι ο τελευταίος που συντάσσει η σε συνεργασία με τους δανειστές.

Για να γίνει αυτό και να επιτευχθεί ο στόχος,  στο προσχέδιο είναι εμφανής η «σφραγίδα» των θεσμών και του ΔΝΤ: ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει 12 νέα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, για αύξηση φόρων κατά 2 δισ. ευρώ, μέσα στο 2018.

Ανάμεσα στα μέτρα του επόμενου χρόνου είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.

- Η μείωση κατά 50% στο κονδύλι για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων

- Η κατάργηση της έκπτωσης στη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών

- Η επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, (Airbnb), με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

-Η  επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, που θα  ξεκινάει από 0,5 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ.

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

- Η κατάργηση των επιδομάτων απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, και φτώχειας και φυσικών καταστροφών, με συνολική εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.

- Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.