Κινδυνεύει να… χάσει τη δουλειά του ο Σόιμπλε

Κινδυνεύει να… χάσει τη δουλειά του ο Σόιμπλε

Πώς το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών μπορεί να στοιχίσει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ το γνώριμο πόστο του

Ένα από τα… θύματα των γερμανικών εκλογών ενδέχεται να είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς είναι πιθανό οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης να τον απομακρύνουν από τη θέση με την οποία έχει συνδεθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, παρά τη δεδομένη επιθυμία της Άνγκελα Μέρκελ να τον κρατήσει στο γνώριμο πόστο του.

«Ο σχηματισμός συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δύσκολος», δήλωσε στο δίκτυο CNBC o επικεφαλής οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, προσθέτοντας: «Αν ο Σόιμπλε δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, θα ήταν ένα σημείο καμπής για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η αποχώρηση ενός από τα κύρια πρόσωπα ολόκληρης της κτίσης της Ευρωζώνης σηματοδοτεί ξεκάθαρα το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου».

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το CNBC, στη γερμανική πολιτική είθισται το μεγαλύτερο κόμμα να επιλέγει τον καγκελάριο και το δεύτερο μεγαλύτερο να επιλέγει το επόμενο πόστο. Έτσι, η επιλογή του φιλελεύθερου FDP, που είναι το δεύτερο σε ισχύ κόμμα του «συνασπισμού Τζαμάικα» που προωθείται μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους, πιθανόν να είναι να βάλει έναν «δικό του» άνθρωπο στο υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας τέλος στον «αιώνιο» ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε.

Ο διευθυντής της Teneo Intelligence Κάρστεν Νίκελ επεσήμανε στο CNBC πως το αν ο Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του είναι το απόλυτο ερώτημα αυτή τη στιγμή στις αγορές. «Εν τέλει νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αντί του Σόιμπλε αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά σε μεμονωμένους πολιτικούς. Δεν υπάρχει κανένας που να μου έρχεται στο μυαλό ως το πρόσωπο-κλειδί που θα τον ανταγωνιζόταν για αυτή τη θέση. Δε θα με εξέπλησσε αν τελικά έμενε», ανέφερε.

Επιπλέον, αν τo FDP επιλέξει δικό του υπουργό Οικονομικών, είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά το momentum για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, την οποία προωθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν το FDP μπει σε έναν συνασπισμό, περιμένουμε μία πολύ πιο αργή διαδικασία ολοκλήρωσης και πολλές ψυχρολουσίες για τον Μακρόν», εκτιμά ο Μπρζέσκι. «Δε νομίζω ότι το FDP μπορεί να υλοποιήσει τις δικές του απόψεις, όμως σίγουρα θα επιβραδύνει οποιαδήποτε νέα βήματα προς την περαιτέρω ολοκλήρωση», πρόσθεσε, με δεδομένες τις διαφωνίες του FDP ως προς το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη.

Όσο για το τι θα… απογίνει ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν τελικά χάσει το πόστο του, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να επιλεγεί ως πρόεδρος της Βουλής, ένα πόστο με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες, αλλά με ειδικό βάρος, ειδικά τώρα που το ακροδεξιό AfD θα βρίσκεται για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο.