Η μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα επαναφέρει τον εφιάλτη των μέτρων

Η μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα επαναφέρει τον εφιάλτη των μέτρων

Η Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup με όλα τα θέματα στο τραπέζι των υπουργών 

Βρίσκονται «επί θύραις» μετά την «μαύρη τρύπα» των 1,75 δισ. στα κρατικά ταμεία την οποία δημιούργησε η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο. Η μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα οδήγησε για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα σε χαμηλότερα από το στόχο επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 3,550 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ χαμηλότερο κατά 23 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί τον Αύγουστο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα στο να δημιουργηθεί «τρύπα» κοντά στο 1 δισ. ευρώ στις προϋπολογισθείσες εισπράξεις. Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει την εικόνα του προϋπολογισμού καθώς υστέρηση 346 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεων ενώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων η απόκλιση έφτασε στα 944 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο των δαπανών παρατηρείται εξοικονόμηση πόρων 1,7 δις. ευρώ μετά την υπέρμετρη φειδώ στα έξοδα που επιδεικνύει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν την στάση αξιωματούχου του υπουργού Οικονομικών ο οποίος δύο μέρες πριν από το άτυπο Eurogroup μίλησε για αποκλίσεις στο φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα από τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν λιγότερα εισοδήματα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για πρόωρη εφαρμογή των «σκληρών» μέτρων που έχουν ψηφιστεί.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «ανησυχία υπάρχει μόνο για τις φετινές εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, καθώς σε άλλες κατηγορίες υπάρχει υπεραπόδοση».

«Διορθωτικές» κινήσεις στη φορολογία και στον προϋπολογισμό είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Οι 4 εκπρόσωποι μαζί με το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα εξετάσουν την πορεία των εσόδων, δηλαδή την υπεραπόδοση κάποιων φόρων στο βαθμό που αυτή έχει μόνιμα στοιχεία αλλά και του τομείς που παρατηρείται σημαντική υστέρηση. Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί το «κοστούμι» των μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.