Επιδότηση μισθού και ασφάλισης για προσλήψεις υπαλλήλων και μπλοκάκια

Επιδότηση μισθού και ασφάλισης για προσλήψεις υπαλλήλων και μπλοκάκια

Οι προαναγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, για την αγορά εργασίας

Επιδότηση μισθού αλλά και μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή ασφαλιστικών εισφορών κλπ) για 12 μήνες για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε πρόσληψη μισθωτού υπαλλήλου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της «ειδικής πρωτοβουλίας για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επιχορηγείται η πρώτη πρόσληψη μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση αφορά νέους ηλικίας έως 34 ετών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα (δείτε αναλυτικά όλες τις προαναγγελίες και στο βίντεο στο τέλος του κειμένου).

Για τη μετατροπή εργαζομένων από μπλοκάκια σε μισθωτούς

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι – δικαιούχοι, ιδιαίτερα νεαρότερης ηλικίας.

Πρόγραμμα για νεοεισερχόμενους και απολυμένους

Προγράμματα εργασίας Πέρα όμως από αυτό, υλοποιούνται προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Πρόγραμμα «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω» για την ανάσχεση του brain drain

Πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και για την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain, δηλαδή της μετανάστευσης στο εξωτερικών νέων και υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων. Όπως είπε, το φαινόμενο πήρε «χαρακτήρα εθνικής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα - πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω», που έχει στόχο την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, αταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

Αξιοποιούνται 330 εκ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων, όπως είπε ο πρωθυπουργός.