Η Ιταλία «φλερτάρει» με το παράλληλο νόμισμα, η Ευρώπη ανησυχεί

Η Ιταλία «φλερτάρει» με το παράλληλο νόμισμα, η Ευρώπη ανησυχεί

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας υποστηρίζουν κάποιο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει την Ιταλία εκτός Ευρωζώνης

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας (το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος στη χώρα, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και μπορεί τα σχέδια αυτά να αποτελούν μία εν μέρει οπισθοδρόμηση από τις αρχικές θέσεις τους υπέρ της αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ, αλλά και πάλι αποτελούν έναν σοβαρό «πονοκέφαλο» για την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters, τέτοιου είδους σχέδια με παράλληλα νομίσματα έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν σε διάφορες χώρες, με ανάμικτα αποτελέσματα, ενώ για να εφαρμοστούν θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του επόμενου έτους, αφού η σημερινή κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει κάθε τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, είναι μία πιθανότητα που δεν απορρίπτουν όλοι, και η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να «σπρώξει» την Ιταλία προς την αποχώρηση από την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.

«Μπορεί να γίνει, τεχνικά και πολιτικά είναι απολύτως πιθανό», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής οικονομικών Ρομπέρτο Περότι.

Τα σχέδια αυτά στηρίζονται άλλωστε στην ευρεία δυσαρέσκεια των Ιταλών από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν αρκετές δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί επιρρίπτουν στο ευρώ την ευθύνη για την υψηλή ανεργία και την προβληματική οικονομία της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Οικονομικών της Λέγκας του Βορρά, Κλαούντιο Μπόργκι, σχολίασε ότι «με ένα παράλληλο νόμισμα, αν θελήσουμε να φύγουμε από το ευρώ, η οικονομία μας θα μπορεί ακόμα να λειτουργεί, ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθήσει να μας διαλύσει διακόπτοντας τη ρευστότητα σε ευρώ». Ο ίδιος ανέφερε πως η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη για την κατάρρευση του ευρώ, που θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου.

Ο Μπόργκι είναι ο εμπνευστής του σχεδίου της Λέγκας του Βορρά, σύμφωνα με το οποίο το Νομισματοκοπείο της χώρας θα εκδώσει «μίνι ομόλογα» αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν λαμβάνειν από το ιταλικό κράτος, ως πληρωμή για υπηρεσίες ή ως επιστροφή φόρου. Αυτά τα «μίνι ομόλογα», στα οποία δεν θα μπαίνει επιτόκιο, θα μπορούν κατόπιν να χρησιμοποιηθούν ως χρήματα για την πληρωμή φόρων ή υπηρεσιών και αγαθών που παρέχονται από το κράτος, όπως για παράδειγμα πετρέλαιο από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ENI. Σύμφωνα με τον Μπόργκι, με αυτόν τον τρόπο οι Ιταλοί θα πειστούν να τα χρησιμοποιήσουν και οι επιχειρήσεις να τα αποδέχονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρουσίασε πρόσφατα την πρότασή του, που είναι παρόμοια: να εισαχθεί μία «νέα λιρέτα», η οποία θα κυκλοφορεί στη χώρα παράλληλα με το ευρώ, που θα χρησιμοποιείται για όλες τις διεθνείς συναλλαγές και από τους τουρίστες. Αντίστοιχα, η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι να υπάρχει στην αρχή μόνο σε ηλεκτρονική μορφή το «παράλληλο νόμισμα», και εντός ενός έτους να κυκλοφορεί και σε χαρτονομίσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters, απορρίπτει ένα τέτοιο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως μόνο ένα νόμισμα μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρισμός που οι υποστηρικτές του παράλληλου νομίσματος με τη σειρά τους αντικρούουν, ισχυριζόμενοι πως οι πρότασή τους δεν προσκρούει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ρομπέρτο Περότι προειδοποιεί ότι μία τέτοια ιδέα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. «Θα αύξανε το δημόσιο χρέος. Οι Βρυξέλλες θα προέβαλλαν ενστάσεις και, ειδικά αν γινόταν σε μεγάλη κλίμακα, θα καθιστούσε πιο πιθανή την υποχρεωτική αποχώρηση από την Ευρωζώνη», σημείωσε.

Οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν τα σχέδια αυτά παραδέχονται ότι θα οδηγούσαν σε αύξηση του ήδη πολύ υψηλού ιταλικού χρέους, όμως εκτιμούν πως σύντομα η αύξηση αυτή θα αντισταθμιζόταν από τη θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη.