Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο για να πληρώνουν περισσότερους φόρους Google και Amazon

Στα σκαριά ευρωπαϊκό σχέδιο για να πληρώνουν περισσότερους φόρους Google και Amazon

Η καινοτομία που προτείνει η εσθονική προεδρία με την «ψηφιακή» έδρα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με αλλαγές στους κανονισμούς για τη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών όπως η Google και η Amazon, ώστε να πληρώνουν περισσότερους φόρους, σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το τρέχον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις ψηφιακές εταιρείες, συγκριτικά με αυτές που έχουν φυσική παρουσία, και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, αναφέρει η εσθονική προεδρία της ΕΕ στο έγγραφο, το οποίο προετοιμάζει μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Ποικονομικών της ΕΕ στο Ταλίν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κολοσσοί του Διαδικτύου αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνουν, όμως τα κράτη, αν και διαπραγματεύονται με αυτούς τους ομίλους, συχνά δυσκολεύονται να επιβάλουν την αύξηση των φόρων που καταβάλλουν, λόγω του ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν την έδρα τους σε αυτά τα κράτη.

Στο έγγραφο προτείνεται μία μεταρρύθμιση στους διεθνείς κανονισμούς, με την οποία θα αλλάξει η έννοια της «μόνιμης έδρας», ώστε οι ψηφιακές πολυεθνικές να μπορούν να φορολογούνται εκεί όπου παράγουν αξία, και όχι μόνο στις χώρες όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.

Σύμφωνα με την πρόταση της εσθονικής προεδρίας, ακόμα και χωρίς φυσική παρουσία, οι μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται στο φορολογικό καθεστώς των χωρών όπου αντλούν κέρδη. Μία «ψηφιακή» μόνιμη έδρα θα ήταν επαρκής για να δικαιολογήσει τη φορολόγηση.

Πρόκειται για μία πρόταση που υπερβαίνει τις φορολογικές αρχές που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο από τα μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ είναι και πιο φιλόδοξη από αυτές που έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η εσθονική προεδρία προτείνει να συζητηθεί η εισήγησή της τους επόμενους μήνες, με στόχο να καταλήξουν οι χώρες της ΕΕ σε μία κοινή θέση τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει μοχλό για αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.