Αποποίηση κληρονομιάς για να γλυτώσουν το βαρίδι του ΕΝΦΙΑ

Αποποίηση κληρονομιάς για να γλυτώσουν το βαρίδι του ΕΝΦΙΑ

Προτιμούν να μην κληρονομήσουν τίποτε προκειμένου να γλυτώσουν το βαρίδι του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων. Φαινόμενο χιονοστιβάδας έχει πάρει η επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς από φορολογούμενους που δεν αντέχουν τα βάρη της φορολογίας στα ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας (που κατατίθενται τα αιτήματα αποποίησης), οι αποποιήσεις κληρονομιάς μέσα στο τρέχον έτος θα αγγίξουν τις 150.000.

Τον αριθμό επιβεβαίωσε, μιλώντας στη Βουλή, με ερώτηση προς την αρμόδια υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημ. Κουκούτσης.
Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ότι μέσα σε 3 χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2016, οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86%.

Ενδεικτικά, το 2013 έγιναν 29.199 αποποιήσεις κληρονομιάς ενώ το 2016, ο αριθμός αυξήθηκε σε 54.422.

Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που του ανακοινώθηκε τι κληρονομεί.

Σύμφωνα με δικαστικούς και συμβολαιογράφους, 1 στους 3 κάνει αποποίηση κληρονομιάς γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει «φορολογικά» τα όσα περνούν στην κυριότητα του.

Το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ακινήτων

Οι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν και μια έμμεση επίπτωση που όμως στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
Αρκετές είναι οι προσφυγές στα δικαστήρια, με ερωτήματα ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, που υπάρχουν διαμερίσματα που έχουν μείνει εγκαταλελειμμένα λόγω αποποίησης κληρονομιάς, και ρημάζουν, αποτελώντας κίνδυνο για την περιουσία των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Οι... bypass αποποιήσεις

Όμως, ένα σημαντικό ποσοστό αποποιήσεων είναι ουσιαστικά μια bypass διαδικασία, από φορολογούμενους που προσπαθούν να γλυτώσουν διπλούς φόρους.

Δηλαδή, φορολογούμενοι που αποποιούνται την κληρονομιά των γονέων τους, ώστε τα ακίνητα αυτά να περάσουν στα δικά τους παιδιά (στην πλειονότητα τους ανήλικα), δηλαδή τα εγγόνια του κληροδότη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογούμενοι γλυτώνουν το φόρο κληρονομιάς, τους φόρους ακινήτων, όπως πχ ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το κόστος της μεταβίβασης – γονικής παροχής των ακινήτων στα δικά τους παιδιά.