Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα θυμίζει… Φρανκεστάιν

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα θυμίζει… Φρανκεστάιν

Τα νέα συμβόλαια και οι περιοχές που περιλαμβάνονται στις 3 Ζώνες

Οι ειδικές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν καταλήξει μεθοδολογικά ούτε στα βασικά, όπως τι συνιστά «εμπορική τιμή» ενός ακινήτου, τα ελάχιστα συμβόλαια δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για το πού διαμορφώνονται οι τρέχουσες εμπορικές αξίες, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να «σκοτώνουν» τα ακίνητά τους για να ξεπληρώσουν την εφορία ή τις τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών, παρά ταύτα, διαβεβαιώνει - γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»- ότι ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα  αντικειμενικών -εμπορικών αξιών, με βάση το οποίο θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Με οριζόντιες και παρεμβάσεις, γράφει το ρεπορτάζ, βασισμένες μάλλον σε ένα μάλλον ανεπαρκές δείγμα νέων συμβολαίων, ετοιμάζουν έναν Φρανκενστάιν των ακινήτων, που θα αποτελειώσει όσους έχουν ακόμα κάποια ελάχιστα περιθώρια φοροδοτικής ικανότητας, καθώς σε πολλές περιοχές της Αττικής, της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας και σε νησιά πρώτης γραμμής οι νέες αξίες θα είναι ως και 25% υψηλότερες.

Με τα νέα συμβόλαια, η επικράτεια θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις ζώνες. Στην 1η Ζώνη, τα στοιχεία των συμβολαίων, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα οδηγούν σε αυξήσεις αξιών από 15% ως 20%-25%. Οι περιοχές αυτές είναι Δήμοι της Νότιας Αττικής, όπως η Γλυφάδα και η Βούλα. Η Κηφισιά, η ζώνη εντός οικισμού της Μυκόνου, άλλα κυκλαδονήσια με αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, παραλίες κυρίες σε περιοχές της Κρήτης, η Ρόδος, η βόρεια Κέρκυρα, τα παράλια της Ηπείρου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική, η Καβάλα.

Στη 2η Ζώνη, περιλαμβάνονται περιοχές όπου η εικόνα της αγοράς ακινήτων δείχνει ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η Κεντρική Μακεδονία, η Ξάνθη, η Λάρισα και ο Βόλος, τα παράλια του Κορινθιακού και η Νότια Πελοπόννησος , ενώ ως ειδική περίπτωση χαρακτηρίζονται η Χίος και η Λέσβος. Σε όλες αυτές τις περιοχές, το αν θα υπάρξουν αυξήσεις η σταθεροποίηση των αξιών στα σημερινά επίπεδα θα εξαρτηθεί από το αν βγαίνει ο λογαριασμός, ήτοι από το αν ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα μπορεί να αποδώσει 3,2 δισ. ευρώ.

Στην 3η Ζώνη περιλαμβάνονται η Κεντρική Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Δ. Μακεδονία, τα ενδότερα της Ηπείρου καθώς και πολλές περιοχές της Αττικής που αποκαλούνται «φιλέτα» όπως η Εκάλη και η Άνοιξη, όπου η αγορά εξακολουθεί να κινείται πτωτικά. Σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να αναμένεται μείωση αξιών 15%-20%.

2
σχόλια
  1. avatar ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ

    Καλα, και η π ο λ υ δ ι α φ η μ ι ζ ο μ ε ν η ( πριν τις εκλογες Ιανουαριου 2015 ...)καταργηση του ΕΝΦΙΑ τι εγινε? Και τωρα μας πλασσαρουν , οτι θα υπολογιστουν καλυτερα λεει οι αντικειμενικες-εμπορικες αξιες, ωστε το 2018 να μας πεσει πιο ελαφρια...! Γ ε λ ε ι ο τ η τ ε ς ! Και γιατι να πληρωνουμε φορους για τα σπιτια μας? Δεν δωσαμε υπερογκα ποσα φορου οταν τα κτιζαμε η τα κληρονομουσαμε? Πρεπει δηλαδη το κρατος να μας τ ι μ ω ρ η σ ε ι επειδη εχουμε μια στεγη? Ετσι και αλλοιως υπαρχει μια στραγγαλιστικη υ π ε ρ φ ο ρ ο λ ο γ η σ η στα παντα ( εκθεσεις ΟΟΣΑ και ΕΚΤ...)! Αλλο ειναι η υποχρεωση του καθενος μας να πληρωνει φορους οπως οριζει το Συνταγμα ( ο καθενας συμβαλλει α ν α λ ο γ α με τις δυνατοτητες του-δηλ. εισοδηματα..)και αλλο αυτο που γινεται= μια ανευ προηγουμενου λεηλασια των εισοδηματων μισθωτων και συνταξιουχων...! Γιατι το 10% στην Ελλαδα ( μεγαλοκεφαλαιο, τραπεζες, μεγαλεμποροι, βιομηχανοι...) κ α λ α περνουν ...! Μονο εμεις οι α σ η μ α ν τ ο ι πολιτες πληρωνουμε παντα την νυφη!! Ποιος θα μας καταλαβει???

    1. avatar Κώστας

      Αγαπητοί φίλοι, η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι στο χέρι μας και στην "στάση απέναντι στα πράγματα", άλλες επιλογές στις εκλογές και καθολική συμμετοχή σε συλλογικότητες με την διάθεση όχι μόνο να μιλήσουμε αλλά περισσότερο να ακούσουμε τον άλλο. Και προπάντων άμυνα, όπως στο μπάσκετ, να καταλάβουν όλοι οτι δεν αστειευόμαστε! ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...