Η Δανία μειώνει τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων… μόλις στο 100%!

Η Δανία μειώνει τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων… μόλις στο 100%!

Ευχάριστα νέα για τους αυτοκινητιστές στη χώρα όπου ένα αυτοκίνητο μπορεί να κοστίζει όσο μία... γκαρσονιέρα

Η Κοπεγχάγη αποτελεί «παράδεισο» για τους ποδηλάτες, και ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι το να αγοράσει κανείς αυτοκίνητο στη Δανία είναι πανάκριβο, λόγω του υψηλού τέλους ταξινόμησης που φτάνει ως και το 180%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η πιο φτηνή έκδοση του Volkswagen Golf στα 1.000 κυβικά κοστίζει πάνω από 28.000 ευρώ στη Δανία, όταν στη Γερμανία κοστίζει λιγότερα από 18.000 ευρώ, ενώ στην Πολωνία η τιμή του δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ.

Και για όσους έχουν ακριβά γούστα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Μία Porsche Carrera 911 στη βασική της έκδοση, που στη Γερμανία θα κόστιζε κάτι λιγότερο από 100.000 ευρώ, στη Δανία στοιχίζει περίπου 255.000 ευρώ – όσο θα στοίχιζε δηλαδή μία γκαρσονιέρα στην Κοπεγχάγη!

Τα νέα όμως είναι καλά για τους Δανούς αυτοκινητιστές: η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να μειώσει το τέλος ταξινόμησης θεαματικά, μόλις στο... 100%. Με τη μείωση αυτή, ένα Volkswagen Golf θα είναι φθηνότερο κατά 7%, ενώ ένα Volkswagen Passat θα είναι φθηνότερο κατά 12%.

«Και πάλι θα έχουμε κάποιες από τις ακριβότερες τιμές αυτοκινήτων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δανός υπουργός Οικονομίας Εμίλ Άμιτσμπολ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι σωστό το ότι εμείς, που ζούμε σε μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, οδηγούμε χειρότερα αυτοκίνητα από τους γείτονές μας στη Σουηδία και τη Γερμανία».

Η Δανία ξεκίνησε να αυξάνει τους δασμούς για εισαγωγές αυτοκινήτων στις αρχές του 20ού αιώνα και τις αύξησε σημαντικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και εκ νέου μετά την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του 1970. Όπως σημειώνει το Bloomberg, ήταν ένας «εύκολος στόχος» για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, με δεδομένο ότι η χώρα δε διαθέτει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.