Το ακριβό «ποντάρισμα» του Γκουαρντιόλα στα πλάγια μπακ

Το ακριβό «ποντάρισμα» του Γκουαρντιόλα στα πλάγια μπακ

Γιατί η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε πάνω από 130 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τους Ντανίλο, Μεντί και Γουόκερ

Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν άφθονα λεφτά για ξόδεμα επιλέγουν να κάνουν πανάκριβες μεταγραφές επιθετικών ή μέσων, και σπανιότερα στόπερ, καθώς αυτές θεωρούνται οι πλέον νευραλγικές θέσεις στις οποίες μπορεί να κάνει τη διαφορά ένας ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής. Όμως ο Πεπ Γκουαρντιόλα φαίνεται πως έχει άλλη άποψη.

Μέσα σε δέκα μέρες, ο προπονητής της Σίτι έχει φέρει στο Μάντσεστερ τρεις πλάγιους μπακ, με την ομάδα να ξοδεύει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ: 55 εκατ. ευρώ κόστισε η μεταγραφή του Μπενζαμίν Μεντί από τη Μονακό, άλλα 50 η μεταγραφή του Κάιλ Γουόκερ από την Τότεναμ και... μόλις 29 η μετακίνηση του Ντανίλο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύνολο, 134 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κινήσεις αυτές φυσικά κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, καθώς ο Πεπ Γκουαρντιόλα ξέρει πολύ καλά τι κάνει: παλιότερα ο πλάγιος μπακ έπρεπε απλά να σταματά τις επελάσεις των αντιπάλων από τα πλάγια, όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ρόλος του είναι πιο σύνθετος και απαιτεί παίκτες με ταχύτητα και καλή σέντρα, ώστε να μπορούν να βοηθούν στην επίθεση.

Η περσινή Μάντσεστερ Σίτι είχε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, αφού μπορεί να διέθετε πολύ ικανούς παίκτες στις θέσεις των πλάγιων μπακ, όμως όλοι τους ήταν μεγάλοι σε ηλικία και χωρίς την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα που θα ήθελε ο Γκουαρντιόλα: 34 ετών ο Σανιά, 32 ο Ζαμπαλέτα, 31 οι Κολάροφ και Κλισί. Και οι τέσσερις αποτελούν πλέον παρελθόν για τη Σίτι, καθώς ο Γκουαρντιόλα «ανακατεύει την τράπουλα» - μία πολύ ακριβή τράπουλα.

Πάντως, τουλάχιστον στα «χαρτιά», η Σίτι δείχνει πλέον να διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύνολο, αν σκεφτούμε ότι οι νεοαποκτηθέντες της πλάγιοι μπακ θα συνεργαστούν με τους πλάγιους μέσους Μπερνάρντο Σίλβα, Λερουά Σανέ και Ραχίμ Στέρλινγκ, ενώ στο κέντρο και στην επίθεση υπάρχουν παίκτες όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Νταβίντ Σίλβα και ο Σέρχιο Αγκουέρο.

Μπορεί αυτό το ασυνήθιστα υψηλό «ποντάρισμα» του Γκουαρντιόλα στα πλάγια μπακ να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το πει κανείς. Όμως είναι γεγονός ότι μετά την περσινή όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά, ο Καταλανός τεχνικός θα πρέπει φέτος να κάνει το «κάτι παραπάνω» και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη μία χρονιά χωρίς τρόπαια...