Goldman Sachs: Η συμφωνία στο Eurogroup ήταν… διακοπή για διαφημίσεις

Goldman Sachs: Η συμφωνία στο Eurogroup ήταν… διακοπή για διαφημίσεις

Ορατό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, εκτιμά σε ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα

Ως… διακοπή για διαφημίσεις στο «ελληνικό δράμα» και όχι ως λήξη του αποτιμά η Goldman Sachs τη συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος.

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε σημερινή ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου «επανέλαβε προηγούμενες δεσμεύσεις για να γίνει ελάφρυνση χρέους όταν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα λήξει το 2018», όμως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «δε συμφώνησαν στις λεπτομέρειες των μέτρων ελάφρυνσης», αρκούμενοι να αναφέρουν ότι αυτές θα επιβεβαιωθούν με τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα στην ανάλυσή της, το Eurogroup διατήρησε αμετάβλητους τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2% μετά το 2022, στόχους με τους οποίους το ΔΝΤ διαφωνεί, θεωρώντας πως δεν είναι ρεαλιστικοί, ενώ αρνείται να παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το τρέχον πρόγραμμα αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όσο για τη συμφωνία του ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με μία «προληπτική συμφωνία» ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Goldman Sachs σχολιάζει ότι «η ένταξη του ΔΝΤ είναι συμβολική και όχι ουσιαστική», ειδικά με δεδομένο ότι η πρόσφατη εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM επαρκεί για να καλύψει η Ελλάδα τις άμεσες οικονομικές της ανάγκες, και εκτιμά ότι η συμφωνία απλώς παρατείνει το ελληνικό «δράμα» μέχρι την άνοιξη του 2018, όταν θα πρέπει να συζητηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, «πιθανόν παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα δομικών μεταρρυθμίσεων».

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη σαφήνειας ως προς τα μέτρα για το χρέος καθιστά λιγότερο πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Goldman Sachs να επικαλείται δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ: «Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα».

Αν αυτή η δήλωση εκληφθεί κυριολεκτικά, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα μόνο στα μέσα του 2018, σημειώνει η Goldman Sachs.