Πανωλεθρία στα κρατικά ταμεία εξαιτίας των φόρων στα τσιγάρα

Πανωλεθρία στα κρατικά ταμεία εξαιτίας των φόρων στα τσιγάρα

Καθίζηση στα έσοδα που καταγράφουν πτώση 800 εκατ. μέσα σε ένα εξάμηνο

Την τελευταία οκταετία, έχουν επιβληθεί φόροι στα τσιγάρα 9 φορές. Η τελευταία επιβολή φόρου στα τσιγάρα και τα λοιπά καπνικά προϊόντα αποδεικνύεται πανωλεθρία για τα κρατικά ταμεία αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, τα έσοδα από την πώληση καπνικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά 800.000.000 ευρώ, και μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 (που ήδη υπήρχε μείωση λόγω βαριάς φορολογίας).

Η έντυπη έκδοση της Καθημερινής κάνει λόγο για φορολογική ασφυξία του κλάδου του καπνού, ενός από τους πλέον ιστορικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η 9η κατά σειρά αύξηση επεβλήθη με τον Ειδικό Φόρο, την 1η Ιανουαρίου του 2017. Μετά την αύξηση αυτή το 90% της τιμής ενός πακέτου είναι φόροι και μόλις 10% η αξία του προϊόντος.

Η βαριά φορολογία στα τσιγάρα έχει οδηγήσει σε... πάρτυ τη μαύρη αγορά πώλησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην χώρα μας, το 2016 το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2016 η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2015 (18,8%-2016, έναντι 19,8%-2015).

3
σχόλια
 1. avatar Ξενιτεμένος

  Τα Κομμούνια που κυβερνάνε μόνο τρομοκρατικές οργανώσεις είναι να υποστηρίζουν¨. Βλέπε Ηριάνα. Βλέπε λαθρεμπορίες κατά συρροήν στα καπνικά προιόντα. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!

 2. avatar Γδφηη

  Να αυξηθεί και άλλο ο φόρος στα τσιγάρα και σε όλα τα παρελκόμενα. Όσο μειώνεται το κάπνισμα τόσο μειώνονται και δαπάνες στον τομέα της υγείας για τα προβλήματα που αφορούν το κάπνισμα και μάλιστα πολλαπλάσια των οποιωνδήποτε φόρων. Εντελώς λογιστικά να δει το κράτος το θέμα το συμφέρει να κόψει ο κόσμος το κάπνισμα.

  1. avatar VforVendetta

   Άλλο διαβάζεις άλλο καταλαβαινεις, δεν μειώθηκε η κατανάλωση μειώθηκε η απόδοση φορων. Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο και τα αμφιβόλου ποιότητας τσιγάρα. ΑπλΗ οικονομική θεωρία πρωτοετους, δεν μπορείς να αυξάνεις τους φόρους πάνω από ένα ποσοστό ,μακροπροθεσμα και βραχυπροθεσμα χάνεις εσοδα

Παρακαλούμε περιμένετε ...