Η FIFA, η «έκθεση Γκαρσία» και το ερωτηματικό του Κατάρ

Η FIFA, η «έκθεση Γκαρσία» και το ερωτηματικό του Κατάρ

Στη δημοσιότητα μετά από τρία χρόνια η πλήρης έρευνα για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022

Στον προθάλαμο μίας νέας «θύελλας» φαίνεται πως βρίσκεται η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, FIFA, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης την οποία συνέταξε ο ανεξάρτητος ερευνητής δεοντολογίας της FIFA Μάικλ Γκαρσία το 2014 αναφορικά με σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022.

Ο Γκαρσία ανέλαβε να συντάξει την έκθεση αυτή μετά από καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαφθορά και χρηματισμό στελεχών της FIFA, ώστε να υποστηρίξουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Το 2014 παρέδωσε την έκθεσή του, που εκτείνεται σε περισσότερες από 350 σελίδες. Όμως η FIFA ποτέ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση, παρά μόνο μία περίληψη 42 σελίδων, την οποία ο Γκαρσία επέκρινε έντονα, υποστηρίζοντας ότι διαστρέβλωνε σε πολλά σημεία τα όσα ο ίδιος είχε διαπιστώσει, μιλώντας με δεκάδες ανθρώπους με γνώση των όσων συνέβησαν.

Και φτάνουμε στο 2017. Ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, έχει πλέον όχι απλά αποκαθηλωθεί, αλλά και τιμωρηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία για τους χειρισμούς του, και όλοι έχουμε την αίσθηση ότι «κάτι» μένει κρυφό, αφού η πλήρης έκθεση παραμένει στα «συρτάρια» της FIFA – μήπως δε δινόταν στη δημοσιότητα γιατί θα σήμαινε ότι πρέπει να διεξαχθεί νέα διαδικασία ανάθεσης για το 2018 και το 2022; Αυτό αναρωτήθηκαν εύλογα πολλοί.

Όμως μέσα σε μία μέρα όλα αλλάζουν: η εφημερίδα Bild αρχίζει να δημοσιεύει αποσπάσματα από την έκθεση, η οποία προφανώς με κάποιον τρόπο διέρρευσε. Και η FIFA, για να προλάβει τα χειρότερα, δίνει η ίδια στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της έρευνας, «χάριν διαφάνειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και τώρα αρχίζει το... διάβασμα: δημοσιογράφοι, παράγοντες και ερευνητές θα διαβάσουν μία-μία τις σελίδες της έκθεσης και θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν τελικά όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε όντως κάτι κρυφό που δε γνωρίζαμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρείται πια αρκετά δύσκολο να αλλάξει κάτι: η διοργάνωση του 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία και αυτή του 2022 στο Κατάρ – αν και για την τελευταία υπάρχουν πολύ περισσότερα «σύννεφα», και μένει να δούμε αν στην έκθεση του Γκαρσία βρίσκονται επιβαρυντικά στοιχεία για εξαγορά ψήφων που ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα, ειδικά σε μία συγκυρία όπου το Κατάρ έχει απομονωθεί διπλωματικά από τις άλλες χώρες του Κόλπου και δεν έχει πολλούς συμμάχους...

Σχετικά Tags
FIFA