Δικαστική νίκη για τη FIBA Europe: 900.000 ευρώ θα πληρώσει η Euroleague

Δικαστική νίκη για τη FIBA Europe: 900.000 ευρώ θα πληρώσει η Euroleague

Tο Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δικαίωσε το ευρωπαϊκό τμήμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης

Ένα ακόμα επεισόδιο στη μακρά διαμάχη μεταξύ της Euroleague με την παγκόσμια ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, FIBA, σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου το Εμπορικό Δικαστήριο επιδίκασε στη FIBA Europe το ποσό των 900.000 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει η Euroleague για να καλύψει δόσεις που σταμάτησε να καταβάλλει από το 2012 και μετά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, πρόκειται για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004, όταν η FIBA Europe και η ULEB υπέγραψαν εμπορική συνεργασία αναφορικά με τη διεξαγωγή των διασυλλογικών διοργανώσεων στην Ευρώπη. Βάσει της συμφωνίας, η ULEB έπρεπε να πληρώνει 400.000 ευρώ ετησίως στη FIBA Europe, όπως και έγινε.

Το 2010 η Euroleague Properties, θυγατρική της Euroleague Commercial Assets, ανέλαβε την υποχρέωση της ULEB για την καταβολή των 400.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η εταιρεία τερμάτισε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2012, επικαλούμενη τις αλλαγές που ανακοίνωσε τη χρονιά εκείνη η FIBA στο καλαντάρι, οι οποίες θα υλοποιούνταν από το 2017.

Η FIBA Europe προσέφυγε στο Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, το οποίο πριν από λίγες μέρες τη δικαίωσε, αναγκάζοντας την Euroleague να πληρώσει συνολικά 900.000 ευρώ συν τόκους, καθώς και μία επιπλέον αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τα δικαστικά έξοδα.

Στην απόφασή του, η οποία είναι εφέσιμη, το δικαστήριο έκρινε πως το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών έληξε τον Ιανουάριο του 2015, αφού η κίνηση της FIBA να εισάγει νέο καλαντάρι δε συντελεί παραβίαση της συμφωνίας.