Σχεδόν 18.000 υπάλληλοι παρουσιάζονται σαν μπλοκάκια

Σχεδόν 18.000 υπάλληλοι παρουσιάζονται σαν μπλοκάκια

Τεράστια αύξηση στα μπλοκάκια που έκλεισαν μέσα στο 2016 σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Περίπου 2.500 περισσότερα μπλοκάκια έκλεισαν το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την ασφάλιση.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, «τα μπλοκάκια δεν σχετίζονται με το κλείσιμο βιβλίων, με το σφράγισμα βιβλίων, με το σταμάτημα της δραστηριότητας στην εφορία. Τα μπλοκάκια είναι μια άλλη λειτουργία».

Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε πως περίπου 18.000 εργαζόμενοι, που ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη εργασία κόβουν μπλοκάκι και παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Περίπου 18.000 έχουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ δηλωθεί, άρα, 18.000 κρυμμένες αδήλωτες θέσεις εργασίας ή παραποιημένες σχέσεις εργασίας που εμφανίζονταν ως τάχα ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο ήταν μισθωτοί, μπήκαν στην κανονικότητα» ανέφερε.

Σχετικά με τις φήμες για τεράστια αύξηση εισφορών μέσα στο 2018 – 2019, είπε πως «δεν πρόκειται να εκτοξευθούν». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο:

«Μέσα στο 2017, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβλήθηκε ελάχιστη εισφορά. Αυτό είναι ένα μικρό ποσό δαπάνης. Εάν αφαιρεθεί από την ασφαλιστική εισφορά του 2018, θα είναι, δυστυχώς, μεγάλο το ποσό που θα καταβάλουν, κατ’ αποτέλεσμα, γιατί είναι μικρό αυτό που θα αφαιρεθεί.
Το 15% (σ.σ. το 2018), που θα αφαιρέσουμε (σ.σ. μέσω της αντίστοιχης έκπτωσης στη βάση υπολογισμού των εισφορών που από του χρόνου θα είναι το ακαθάριστο εισόδημα), θα είναι, κατά βάση, για τους περισσότερους μεγαλύτερη ελάφρυνση από ό,τι εάν το αφήναμε όπως ήταν».

«Για αυτούς που κατέβαλαν μεγάλες εισφορές, το μεγάλο ποσό εισφοράς αφαιρούμενο από το εισόδημα, μένει ένα υπόλοιπο φορολογητέο μικρότερο εκείνου που έμενε πριν.
Συνεπώς, εάν πούμε ότι έχει συντελεστή 46%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ωφέλεια είναι διπλάσια εκείνης που θα είχε εάν διατηρούσαμε το προηγούμενο σύστημα, επειδή ο φορολογικός συντελεστής υπολογίζεται μεγάλος σε μικρότερο ποσό» τόνισε.