Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας στο Eurogroup: Όσα πήρε και έχασε η Ελλάδα

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας στο Eurogroup: Όσα πήρε και έχασε η Ελλάδα

Τι αποφασίστηκε για τη δόση του δανείου, για το ΔΝΤ, για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το χρέος, τα πλεονάσματα

Σχεδόν 7,8 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα ελληνικά ταμεία μέσα στον Ιούλιο, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού Ελλάδα και δανειστές έδωσαν τα χέρια στο χθεσινοβραδινό Eurogroup ανακοινώνοντας το «habemus» συμφωνία.

Ως ένα πολύ σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα θεωρείται η συμφωνία για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και πάνω κάτω 2% έως το 2060 που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2%, μέχρι το 2060, στόχοι που θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθούν ρεαλιστικά. Επιπλέον η σύνδεση των πληρωμών που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για δάνεια με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το θέμα του χρέους, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, οπότε και τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, μετατέθηκαν για το 2018, με παραμετροποίηση τεχνικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση, μέσω επιμηκύνσεων από 0 έως 15 χρόνια.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με την μορφή του «stand by», μέχρι να κριθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Διαβάστε: Τα βασικά σημεία για τη βιωσιμότητα του χρέους

Δεν εντάσσεται η Ελλάδα στο πολυπόθητο QE της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως προς το παρόν η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφασίσει να βάλει την Ελλάδα και τα ομόλογά της στο πρόγραμμα.

Η δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ για την απόφαση στο Eurogroup ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».

Με έμφαση στα μέτρα για την ανάπτυξη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο από τους Ευρωπαίους, όσο και από το ΔΝΤ στα μέτρα και τις δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Το Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισ. ευρώ. Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.

Επιπλέον, τονίζεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Η επιστροφή στις αγορές

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση αναφορικά με την πιθανότητα μίας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Η ανακοίνωση σημειώνει πως «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές» επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές». Την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, να λάβει την απόφαση με βάση τα κριτήρια του Οργανισμού.