Γιατί ο Σόιμπλε… στραβοκοιτάζει τα μέτρα που προτείνει ο ESM για το χρέος

Γιατί ο Σόιμπλε… στραβοκοιτάζει τα μέτρα που προτείνει ο ESM για το χρέος

Ποιες είναι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και πώς τις ερμηνεύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μετέθετε τις πληρωμές τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της χώρας θα ανέβαλλαν τη λήψη ποσού ως και 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται το Reuters και το Bloomberg.

Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για τα διαφορετικά σενάρια σχετικά με το ελληνικό χρέος που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στο πιο πρόσφατο Eurogroup. Όπως αναφέρει το Bloomberg και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ESM εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060 και περιλαμβάνουν:

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

- Τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

«Με μία τέτοια αναβολή τόκων θα ήταν de facto ένα νέο δάνειο μεγέθους που εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters. «Ο εκτιμώμενος όγκος του αναβαλλόμενου τόκου ως το 2048 θα ήταν περίπου 118 με 123 δισεκατομμύρια ευρώ», προσθέτει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σενάριο του ESM είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.