Παίρνει τα μέτρα του για περισσότερες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων ο EFSF

Παίρνει τα μέτρα του για περισσότερες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων ο EFSF

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησής του ESM και του EFSF από τις αγορές

Σε αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοδότησής τους από τις αγορές προχώρησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με το συνολικό ποσό που θα αντλήσουν από τις αγορές για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες το 2017 να αυξάνεται από τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ 61,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό που θα αντλήσει το EFSF φέτος θα αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ, από τα 40 δισ. στα 49 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το ποσό που θα αντλήσει ο ESM θα μειωθεί κατά 4,5 δισ. ευρώ, από τα 17 δισ. στα 12,5 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση ο ESM, η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της Ισπανίας, οι θετικές εξελίξεις στη διαχείριση της ρευστότητας του Μηχανισμού και η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα οδήγησαν σε μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών του για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του EFSF για φέτος θα αυξηθούν κατά 9 δισ. ευρώ, ώστε να επιτρέψουν έναν μεγαλύτερο όγκο ανταλλαγών ομολόγων, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στα οποία περιλαμβάνονται ανταλλαγές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας.
Όπως σημειώνει ο
EFSF, οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά επέτρεψαν στο Ταμείο να αντλήσει επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το β' τρίμηνο 2017, και επομένως θα πρέπει να αντλήσει ακόμα 3 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο του έτους.