Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ διεκδικούν το τρόπαιο (και τα μπόνους) του Europa League

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ διεκδικούν το τρόπαιο (και τα μπόνους) του Europa League

Η κατάκτηση ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου δεν είναι το μόνο κίνητρο για τις δύο ιστορικές ομάδες...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ κοντράρονται απόψε στον τελικό του Europa League, με τις δύο ιστορικές ομάδες να διεκδικούν όχι μόνο το τρόπαιο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Γιατί ναι, προφανώς και ένα ακόμα τρόπαιο στις ήδη γεμάτες τροπαιοθήκες δύο από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές ομάδες αποτελεί από μόνο του ένα επαρκές κίνητρο για να τα δώσουν όλα για τη νίκη, αλλά φυσικά και το έπαθλο των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που συνοδεύει το τρόπαιο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, με τον ηττημένο να αρκείται σε... μόνο 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως το πραγματικό οικονομικό κίνητρο για τις δύο ομάδες είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η ομάδα που θα κατακτήσει το Europa League θα εξασφαλίσει μία θέση στη φάση των ομίλων του Champions League την επόμενη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι θα επωφεληθεί από τα παχυλά μπόνους της UEFA, εξασφαλίζοντας μία πολύ καλή πηγή εσόδων για τη χρονιά 2017-2018.

Το κίνητρο είναι μεγαλύτερο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έμεινε εκτός της πρώτης τετράδας στην Premier League, και άρα η κατάκτηση του Europa League είναι μονόδρομος αν θέλει του χρόνου να συμμετάσχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Από την άλλη, ο Άγιαξ έχει εξασφαλίσει μέσω του ολλανδικού πρωταθλήματος τη συμμετοχή του στα πλέι οφ του Champions League, όμως αν κατακτήσει το τρόπαιο απόψε θα γλιτώσει αυτό το... βάσανο και θα περάσει απευθείας στους ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Γιουνάιτεντ είναι η μεγάλη κερδισμένη (τουλάχιστον από οικονομικής άποψης) από το φετινό Europa League, καθώς η καλή της πορεία, σε συνδυασμό με την κακή πορεία των άλλων αγγλικών ομάδων στη διοργάνωση, της έχει ήδη αποφέρει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, και επομένως ακόμα και αν ηττηθεί απόψε θα έχει βγει πλουσιότερη κατά 11,7 εκατομμύρια ευρώ από τη φετινή διοργάνωση. Όμως είναι αυτό αρκετό για μία ομάδα με τη βαριά φανέλα και την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Σίγουρα όχι, και γι» αυτό είναι τόσο σημαντικός ο αποψινός τελικός για τους «Κόκκινους Διαβόλους» - χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα... τρομερά μωρά του Άγιαξ θα αφήσουν την ευκαιρία να κατακτήσουν ένα τρόπαιο έτσι εύκολα.