Σοβαρές καταγγελίες για τον κολοσσό «Shein» – 12ωρα χωρίς διάλειμμα και μισθοί πείνας

Σοβαρές καταγγελίες για τον κολοσσό «Shein» – 12ωρα χωρίς διάλειμμα και μισθοί πείνας

«Δουλεύω καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ και παίρνω μια μέρα άδεια κάθε μήνα»

Ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Κίνας που προμηθεύουν τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου «Shein» παρουσίασε το BBC, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής οργάνωσης υπεράσπισης δικαιωμάτων, Public eye, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε υπερβολικές υπερωρίες και υποχρεώνονται να δουλεύουν τουλάχιστον 75 ώρες την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας 23-60 ετών, ανέφεραν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο 12 ώρες τη μέρα για έξι ή επτά μέρες της εβδομάδα, χωρίς να κάνουν διάλειμμα για φαγητό, με μισθό μόλις 308 ευρώ το μήνα.

«Δουλεύω καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ και παίρνω μια μέρα άδεια κάθε μήνα. Δεν μπορώ να αντέξω άλλες μέρες άδεια γιατί κοστίζει πάρα πολύ», ανέφερε εργάτης ραπτομηχανής στην Public Eye.

Το θέμα αναδείχθηκε από τους Ελβετούς για πρώτη φορά το 2021, ενώ σύμφωνα με εργαζόμενους στον κολοσσό τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά τις υποσχέσεις του «Shein» για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί ούτε στο ελάχιστο από την πρώτη έρευνα.

 

Η Public Eye αναφέρει ότι ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους – μετά την αφαίρεση της αμοιβής των υπερωριών – είναι 2.400 γουάν (265 λίρες Αγγλίας – 308 ευρώ).

Για τους εργαζόμενους που υποβάλλονται σε εξαντλητικές υπερωρίες, ο μισθός κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 10.000 γουάν το μήνα (663 £ – 771 ευρώ έως 1.104 £ – 1.200 ευρώ το μήνα).

Από την πλευρά της η «Shein» απαντά ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι μια «κοινή πρόκληση που οι επωνυμίες, οι κατασκευαστές και άλλοι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη δική τους εταιρεία, αλλά δεσμεύεται: «να ενεργήσει για να βελτιωθεί η κατάσταση στη δική μας αλυσίδα εφοδιασμού».