ΤΑΙΠΕΔ: Έως τα μέσα του Ιουνίου ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του λιμένα Βόλου

ΤΑΙΠΕΔ: Έως τα μέσα του Ιουνίου ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του λιμένα Βόλου

Είχε πάθει καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

Έως τα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των εργασιών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η επιχειρησιακή λειτουργία του λιμένα Βόλου, ο οποίος υπέστη σφοδρό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias τον Σεπτέμβριο 2023.

Αυτό αναφέρουν παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τους οποίους, από τις δύο κακοκαιρίες, φερτά υλικά τα οποία εκτιμώνται σε 700.000 κυβικά μέτρα έπειτα από βυθομετρικές αποτυπώσεις που διενήργησε ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), συσσωρεύτηκαν στη λιμενολεκάνη δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελλιμενισμό πλοίων στο λιμάνι του Βόλου.

Στις 27 Απριλίου κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο, επισκέφθηκε τον ΟΛΒ και ενημέρωσε τη διοίκηση του Οργανισμού ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Ο προϋπολογισμός του έργου θα οριστικοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν σχετικές προμελέτες και αφού αποφασιστούν οι τεχνικές λύσεις που θα εφαρμοστούν. Στην κάλυψη του κόστους των έργων αναμένεται να συνδράμει με δικούς του πόρους και ο ΟΛΒ.

Παράλληλα, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στις 4 Μαρτίου 2024, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως φορέας ωρίμανσης, διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση Λειτουργικών Βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias» με δικαιούχο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους παράγοντες, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί όλες τις απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες και προετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ τα έργα που αφορούν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων βυθοκορημάτων αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου το 2025.