Απλησίαστα τα σοκολατένια αυγά ενόψει Πάσχα – Σε τιμή… χρυσού πωλείται το κακάο

Απλησίαστα τα σοκολατένια αυγά ενόψει Πάσχα – Σε τιμή… χρυσού πωλείται το κακάο

Η τιμή έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας της έλλειωης λόγω ξηρασίας και πλημμυρών στους τόπους παραγωγής

Μετά το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε στα ύψη, πλήγμα για την τσέπη του καταναλωτή προκαλεί και η τιμή της πρώτης ύλης της σοκολάτας, του κακάο, η οποία έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο στις διεθνείς αγορές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή.

Από 2.982 δολάρια ο τόνος πέρσι τον Απρίλιο ξεπερνά πλέον τα 10.600 δολάρια, αύξηση που ξεπερνά το 350%. Η άνοδος του κακάο επηρεάζει και τις τιμές της σοκολάτας και των παραδοσιακών γλυκών του Πάσχα, όπως τα σοκολατένια αυγά, πουαπειλούν την τσέπη των καταναλωτών, με τις προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες. Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο ανεβαίνει και η τιμή της σοκολάτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία σοκολάτα υγείας, η οποία από 1,80 ευρώ που κόστιζε πριν λίγους μήνες, τώρα έχει φθάσει ακόμη και τα 2,50 ευρώ.

Στον «χορό» του υψηλού κόστους μπαίνουν αναπόφευκτα και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία έχουν θέσει προς πώληση ήδη τα πρώτα πασχαλινά προϊόντα με βάση το κακάο. Οι καταναλωτές ωστόσο προβληματίζονται για το πως θα αγοράσουν τα παραδοσιακά σοκολατένια αυγά και κουνελάκια. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι τιμές στα προϊόντα που παράγονται από κακάο έχουν αυξηθεί έως και 40% την τελευταία διετία.

Οι μεγάλες πλημμύρες που ακολούθησαν την ακραία ξηρασία στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, όπου παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, δημιούργησαν ντόμινο εξελίξεων. Μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες έχουν ήδη προϊδεάσει για αυξήσεις στα προϊόντα το επόμενο διάστημα.