ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% οι ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΑΑΔΕ αναμένεται να  θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Οι δικαιούχοι απλά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων τα οποία έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα συγκεκριμένα ακίνητα να υπολογιστεί η έκπτωση.

Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που αφορούν μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης, τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης, το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει φυσικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα καθώς και διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας.

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

– Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο. Η μείωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Νέος ΚΑΔ για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Παράλληλα η ΑΑΔΕ καθόρισε νέο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ:  55.20.11.06) για τους φορολογούμενους που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα και οι οποίοι υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Έλεγχοι

Από την άνοιξη σχεδιάζει να προχωρήσεις σε ελέγχους σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με βάση τα στοιχεία που αναμένεται να αποστείλουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που τα ακίνητα δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο ανά χρήση ίσιο με το 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο διπλασιάζεται

Στο μεταξύ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο για την αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων του Ε9 για όσους προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Με το ισχύον καθεστώς η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο όσους πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.