Για ποια αγαθά και υπηρεσίες οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μόνιμα μειωμένοι

Για ποια αγαθά και υπηρεσίες οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μόνιμα μειωμένοι

Τι ισχύει για αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα

Όφελος 382 εκατ. ευρώ θα έχουν οι καταναλωτές από τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τα εισιτήρια στον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορούς αλλά και από την παράταση για άλλους έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών στο σερβιριζόμενο και take away καφέ και τα αφεψήματα (σοκολάτα, τσάι κλπ) καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Το τοπίο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύει από την Πρωτοχρονιά επιχειρεί να ξεκαθαρίσει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται:

  • Καφές στην εστίαση. Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30ή Ιουνίου 2024 στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων.
  • Αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα. Από 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024.
  • Επιτόπια κατανάλωση – παράδοση «πακέτο». Στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1.1.2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται.
  • Μεταφορές: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ) ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%.
  • Ταξί. Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024.
  • Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους. Μόνιμα στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.
  • Εισιτήρια σε κινηματογράφους. Μόνιμα στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ
  • Γυμναστήρια – σχολές χορού: Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού υπάγεται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%