Πληρωμή επιδότησης 22.000 ευρώ για το πρώτο «πράσινο» ταξί

Πληρωμή επιδότησης 22.000 ευρώ για το πρώτο «πράσινο» ταξί

Το όχημα που επιδοτείται ανήκει σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταβολή επιδότησης του ποσού των 22.000 ευρώ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε δικαιούχο του προγράμματος «Πράσινα Ταξί», το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσφέροντας σημαντικό οικονομικό κίνητρο σε επαγγελματίες οδηγούς προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλιά τους οχήματα με ηλεκτρικά.

Ειδικότερα, το πρώτο «πράσινο» ταξί που επιδοτήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει σε επαγγελματία οδηγό στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» έχουν υποβληθεί έως σήμερα 81 αιτήσεις για αντίστοιχα οχήματα. Σε αποφάσεις υπαγωγής έχουν ενταχθεί 53 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 17 εντάχθηκαν στις 21/11.

«Είναι μια σημαντική, συμβολικά, στιγμή η πληρωμή επιδότησης, μέσω του προγράμματος "Πράσινα Ταξί", στον πρώτο επαγγελματία οδηγό, που απέκτησε το νέο του ηλεκτρικό ταξί. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης και ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, που επιθυμούν την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, να επωφεληθούν της πολύ υψηλής επιδότησης, η οποία διατίθεται. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιδότηση των 22.000 ευρώ ανά ταξί δεν θα παραμείνει τόσο υψηλή επ' αόριστον. Τους καλούμε να την αξιοποιήσουν και να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την υποβολή των αιτήσεών τους», τονίζει χαρακτηριστικά η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η απόφαση που πήραμε ήταν καθαρά επαγγελματική και έγινε για οικονομικούς λόγους. Με το άλλο αυτοκίνητο είχαμε πολλά έξοδα με τα πετρέλαια και τις φθορές , μιας και ήταν παλαιού τύπου», τονίζει μιλώντας στον e-ptolemeos.gr ο Δημήτρης Τώνιας, ιδιοκτήτης ενός εκ των δύο ηλεκτρικών ταξί που κυκλοφορούν στην πόλη.

Όπως προσέθεσε «Αποφασίσαμε να πάρουμε ηλεκτρικό, που έχει και επιδότηση από το κράτος. Βάζοντας κάποιες δόσεις πήραμε το ηλεκτρικό ταξί». Παρότι είναι δύσκολη περίοδος για τα ταξί, η κρατική επιδότηση ήταν μεγάλο κίνητρο για τους δύο μέχρι στιγμής επαγγελματίες της Πτολεμαΐδας, που προχώρησαν στην επένδυση και αγόρασαν ηλεκτρικά ταξί.

Όπως τονίζει ο κ. Τώνιας, η επιδότηση ήταν ισχυρό κίνητρο και συμφέρει οικονομικά τους οδηγούς για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, γλιτώνουν τα μεγάλα και κοστοβόρα σέρβις, τις φθορές. Τα νέα οχήματα έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, είναι αθόρυβα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Ο ίδιος κλείνει λέγοντας ότι είναι αρκετά δύσκολη η περίοδος για τους ταξιτζήδες, με την κίνηση να είναι αρκετά πεσμένη , ωστόσο οι επαγγελματίες προσπαθούν και παραμένουν στον αγώνα.