Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS από την 1η Ιανουαρίου 2024

Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS από την 1η Ιανουαρίου 2024

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία στο mobile banking θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα

Στην καθημερινότητα των καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μπαίνει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για συναλλαγές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, έχουν υποχρέωση να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, ορίζει διάταξη του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους sevicers  το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη (23/11) στη Βουλή.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Το σύστημα IRIS

Το σύστημα IRIS επιτρέπει σε  επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking.

Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση. Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν έχουν την παραμικρή χρέωση για τις συναλλαγές έως 500 ευρώ την ημέρα.