Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος στις 31 Δεκεμβρίου

Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος στις 31 Δεκεμβρίου

Οι τρεις κατηγορίες με υποχρεωτικά χρωματική σήμανση

Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος στις 31 Δεκεμβρίου. Η αναστολή της «ξεπαγώνει» στο πλαίσιο της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στην ενεργειακή κρίση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».

Παράλληλα, στο πλαίσιο διαφάνειας των όρων και των συμβάσεων προμήθειας, η αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) προωθεί τρεις κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά χρωματική σήμανση:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.