Μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Παρά τη σημερινή βελτίωση το κλίμα παραμένει αρνητικό

Eλαφρώς βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει σήμερα η αγορά ομολόγων καθώς οι τιμές ανέκαμψαν μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση τους.

Παρά τη σημερινή βελτίωση το κλίμα παραμένει αρνητικό τόσο στην εγχώρια όσο και στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρωζώνης, καθώς μεταξύ των επενδυτών εδραιώνεται η προσδοκία πως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα η επι τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του Καναδικού οίκου DBRS για την Ελλάδα.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% φέτος, κατά 0,4% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο οίκος τον Ιούνιο. Διατηρεί ωστόσο αμετάβλητη στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2024, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της καταγράφηκαν συναλλαγές 54 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 30 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34% από 4,42% που έκλεισε χθες, έναντι 2,82% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,52% από 1,47% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0575 δολ . από το επίπεδο των 1,061 δολ, που άνοιξε η αγορά.