ΥΠΟΙΚ: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις καταστροφές – Πώς θα αξιοποιηθούν τα 2,25 δισ. του ευρωπαϊκού πακέτου

ΥΠΟΙΚ: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις καταστροφές – Πώς θα αξιοποιηθούν τα 2,25 δισ. του ευρωπαϊκού πακέτου

Παραμένει ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ

Τις διαδικασίες κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023 ύψους 500 -700 εκατ. ευρώ δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να καλυφθούν οι έκτακτες δαπάνες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο, το Βόλο και το Πήλιο.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια έως 2,25 δισ. ευρώ με ευέλικτους μηχανισμούς. Από αυτά τα κεφάλαια, τα 250 εκατ. ευρώ συνιστούν «φρέσκο» χρήμα υπό την έννοια ότι πρόκειται για κεφάλαια του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) τα οποία θα χάνονταν οριστικά στο τέλος του έτους λόγω μη απορρόφησης και τώρα θα είναι και πάλι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους για να κλείσουν πληγές στον θεσσαλικό κάμπο που άνοιξε ο Daniel.

Επίσης με μια νέα έκτακτη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμπεριληφθούν έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών ενώ συμφωνήθηκε και ανακατεύθυνση πόρων 1,5 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα για τα επόμενα έτη. Πρακτικά τα 2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι στην Ελλάδα αλλά χωρίς την ευελιξία που συμφωνήθηκε χθες Τρίτη (12/9) στο Στρασβούργο δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έργα που σχετίζονται με τον Daniel.

«Η Κομισιόν δεν έστειλε μόνο το αυτονόητο μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους επλήγησαν από την πρωτοφανή καταιγίδα Daniel, αλλά και ένα μήνυμα ουσιαστικής στήριξης. Εντάξει, σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό μόνο μέσω ΕΕ. Είναι σημαντικό όμως για τον προϋπολογισμό και για τον φορολογούμενο ότι μπορούμε να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα δοθεί μια πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο μέτρο του δυνατού» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η κρατική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες οδηγεί στην προσγείωση του πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα στη περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό ( σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις ( επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.ά) να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες ανάγκες το αποθεματικό του προϋπολογισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες το κόστος των συμπληρωματικών κεφαλαίων που φθάνει το 0,5% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από την δεξαμενή με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από μεγάλη ζημιά που υπέστη η φυτική παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο και παραγωγικές μονάδες στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.

Το μέγα ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν το δημοσιονομικό κόστος και στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιήσει πόρους από τα κοινοτικά ταμεία που με το πακέτο που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες να ανέρχεται σε 2,25 δις. ευρώ.