Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής τους – Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής τους – Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Τι ισχύει με την πάγια ρύθμιση - Σε μία εβδομάδα η επιστροφήφόρου σε όσους την δικαιούνται

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους φορολογούμενους, ώστε να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2023, καθώς η 31η Αυγούστου είναι η καταλυτική ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κατά έναν μήνα. Έτσι, πλέον έχει ορισθεί η 31η Αυγούστου ως η τελευταία μέρα. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι δεν έχουν υποβληθεί περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου). Φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με την πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Με εξπρές διαδικασίες οι επιστροφές φόρου

Η ΑΑΔΕ δίνει έτσι ένα ουσιαστικό κίνητρο σε όσους αναμένουν να έχουν φέτος επιστροφή φόρου, να επισπεύσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Εφαρμόζοντας ένα νέο σύστημα, αμέσως μετά την υποβολή και αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων Ε1, η ΑΑΔΕ ομαδοποιεί τα πιστωτικά εκκαθαριστικά και οι δικαιούχοι θα βλέπουν την επιστροφή που δικαιούνται ανά εβδομάδα, αντί για 3 μήνες μετά -ή και χρόνια που χρειαζόταν να περιμένει κανείς για να εισπράξει τα χρήματά του.