Φορολογικές δηλώσεις 2023: Χωρίς πρόστιμο η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Χωρίς πρόστιμο η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος

Η παράταση ισχύει για όσους υποβάλλουν μέχρι σήμερα (4/9) τη φορολογική δήλωση

Εκπνέει σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος, δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2023. Με τη μίνι παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων παρατάθηκε και η προθεσμία για την καταβολή των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό, που πληρώνουν δηλαδή φόρο εισοδήματος.

Η παράταση για την πληρωμή χωρίς πρόστιμο των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος αφορά μόνο όσους που δεν υπέβαλλαν δήλωση μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου και για τους οποίους δόθηκε παράταση μέχρι σήμερα Δευτέρα (4/9).

Αντίθετα οι υπόλοιποι που δεν κατέβαλλαν τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έως το τέλος του προηγούμενου μήνα επιβαρύνονται με προσαύξηση επί του ποσού του οφειλής.

Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού έως τη σημερινή ημέρα ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00 που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτη και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Ειδικότερα η απόφαση για τη μίνι παράταση προβλέπει τα εξής:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, που δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023, δύνανται να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, για τον φόρο που θα προκύψει από την δήλωση αυτή.
  • Ειδικά, για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση δύναται να υποβληθεί μέχρι ώρα 17:00 της 4ης Σεπτεμβρίου 2023. Οι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.