Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αλλά και στα καύσιμα αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό

Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αλλά και στα καύσιμα αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν τις επιπτώσεις τις ελλιπούς παραγωγής και αναμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη 8 Αυγούστου

Ανησυχία προκαλέι σε καταναλωτές, αλλά και τους αναλυτές της αγοράς, η ενίσχυση μετά από 9 μήνες υποχώρησης του πληθωρισμού στο 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο.

Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα άγγιξαν το 10,9% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα. Την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα δείξουν και πού ακριβώς οφείλεται η άνοδος του πληθωρισµού. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ακρίβεια οφείλεται στις ανατιμήσεις λόγω της ελλιπούς παραγωγής σε φρούτα και λαχανικά, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο ελαιόλαδο, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που κάνει διακοπές στη χώρα μας.

Eκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου για 6η εβδομάδα, με την αύξηση να αγγίζει το 15%. Το μπρεντ κινείται στην περιοχή των 86 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο πλησιάζει τα 83 δολάρια. Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτυπώνεται και στην αντλία. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,68 το λίτρο.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.