Φοροδιαφυγή: Υποχρεωτική η διασύνδεση POS με AAΔΕ

Φοροδιαφυγή: Υποχρεωτική η διασύνδεση POS με AAΔΕ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για τους παραβάτες

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις αποδείξεις που εκδίδουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα αποκτήσει σύντομα ο φοροελεγκτικός της ΑΑΔΕ. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνεται η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Μέσω της διασύνδεσης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες) που θα πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις με τους πελάτες και θα εντοπίζει όσους φοροδιαφεύγουν. Σήμερα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει επαγγελματίες να δίνουν στον πελάτη αποδείξεις μόνο από το POS , χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη από την ταμειακή μηχανή ή να μην διαβιβάσουν τα στοιχεία όπως έχουν υποχρέωση στην ΑΑΔΕ.

Εφεξής, όποιος εντοπίζεται να κλέβει ΦΠΑ και να φορτώνει τους δικούς του φόρους εισοδήματος στους υπόλοιπους φορολογούμενος μέσω αυτής της οδού θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο από 1.000 έως και 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο επίδοσης στο συγκεκριμένο σπορ φοροδιαφυγής. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα POS διασυνδέονται υποχρεωτικά και παρέχουν στην ΑΑΔΕ τις καθοριζόμενες πληροφορίες συναλλαγών που εκτελούνται μέσω αυτών, είτε μέσω διασύνδεσής τους με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.), είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. O τρόπος, ο χρόνος, η έκταση εφαρμογής, η διαδικασία, οι υπόχρεοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις διασύνδεσης των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (EFT/POS) ημεδαπής και αλλοδαπής με τη Φορολογική Διοίκηση θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως και 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται κριτήρια για τον προσδιορισμό του ύψους των προστίμων, όπως ενδεικτικά το τηρούμενο λογιστικό σύστημα, απλογραφικό ή διπλογραφικό, τα ακαθάριστα έσοδα της νομικής οντότητας και η υποτροπή, και ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος».