«Appodixi»: Έως και δεκαπλάσιο το μπόνους για «πλαστές» αποδείξεις

«Appodixi»: Έως και δεκαπλάσιο το μπόνους για «πλαστές» αποδείξεις

Πάνω από 73.000 καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές

Κλιμακωτό θα είναι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες που ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις «πλαστές» αποδείξεις που εντοπίζουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Το μπόνους μάλιστα θα φθάνει έως και το δεκαπλάσιο της αξίας της «απόδειξης» με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ, όπως προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το μέτρο, 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας «σκανάρουν» τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές έχουν φθάσει τις 73.834 εκ των οποίων 32.789 είναι επώνυμες και 41.045 είναι ανώνυμες.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή «Appodixi» έχει βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια της ΑΑΔΕ για περιορισμό της φοροδιαφυγής καθώς έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς.