Market Pass: Τελευταία μέρα για αιτήσεις για όσους θέλουν να πληρωθούν από τους πρώτους

Market Pass: Τελευταία μέρα για αιτήσεις για όσους θέλουν να πληρωθούν από τους πρώτους
Please Add Photos
to your Gallery

Ποιοι θα πάρουν διπλό και ποιοι τριπλό επίδομα

Όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση για Market Pass έως σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου θα είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου ενώ όσοι κάνουν αίτηση το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θα πληρωθούν αργότερα, κοντά στις 20 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις πέφτουν «βροχή» και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έχουν ξεπεράσει για την 6μηνη ενίσχυση, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τελευταία ημέρα των αιτήσεων ορίστηκε η 15η Μαρτίου 2023.

Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους, στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια τα οποία ξεκινούν από 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορές. 

Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:

• είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται (το μερίδιό τους συνυπολογίζεται στο νοικοκυριό όπου συγκατοικούν)
• εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.),
• είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού,
• δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
  • Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.

Με τους κλειδάριθμους Taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης Market Pass με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός, οπότε και αρχίζει η διαδικασία πίστωσης συμπληρωματικών ποσών στις ήδη εκδοθείσες κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Έργου Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως σήμερα 28 Φεβρουαρίου.
  • Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου από την ΑΑΔΕ ανάβει το «πράσινο φως» για πληρωμή στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και το ποσό.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

  • Γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
  • Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο (link) για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι του Market Pass να πάρουν τα χρήματα σε άυλη ψηφιακή κάρτα και να τα χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να έχουν κινητό με τεχνολογία NFC (τη διαθέτουν σχεδόν όλα τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας). Για να μην «ψαλιδιστεί» το επίδομα του Market Pass, θα πρέπει να διαθέτετε κινητή με τεχνολογία NFC.

Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που διαμορφώνεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό είναι 22 ευρώ, για ζευγάρι 32 ευρώ, για οικογένεια με ένα παιδί 42 ευρώ και με δύο παιδιά 52 ευρώ.

Πώς θα την ενεργοποιήσετε;

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του κινητού και στην αναζήτηση πατάτε «NFC».

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλά για να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει NFC ή όχι, μπορείτε να το κάνετε και μέσω των ρυθμίσεων. Για να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας διαθέτει δυνατότητες NFC, κάντε τα εξής:

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις . Στην ενότητα «Ασύρματα και δίκτυα», πατήστε «Περισσότερα». Εδώ, θα δείτε μια επιλογή για NFC, εάν το τηλέφωνό σας το υποστηρίζει. Εάν η επιλογή δεν υπάρχει, το τηλέφωνό σας δεν διαθέτει δυνατότητες NFC.