Εφορία: Οι υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του μήνα

Εφορία: Οι υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του μήνα

Αναλυτικά τι πρέπει να πληρωσουν

«Βαρύς» είναι ο φορολογικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι. Τέλη κυκλοφορίας 2023, τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, δόση επιστρεπτέας προκαταβολής, δόσεις ρυθμίσεων, ΦΠΑ Ιανουαρίου αδειάζουν τις τσέπες των φορολογούμενων.

Μόνο για τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα η κλεψύδρα αδειάζει για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία, για οριστικοποίηση των δηλώσεων από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία θα πρέπει να τις κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο μέτωπο των λογαριασμών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

  • Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ
  • Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δισ. ευρώ.
  • Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
  • Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Στο μεταξύ στις 28 Φεβρουαρίου 2023 τελειώνει ο χρόνος για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων υποθέσεων στην εφορία:

  • Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με μερικά κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο δεδομένου ότι πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  • Την υποβολή αίτησης για χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να «πάρουν διαζύγιο» στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
  • Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις.