Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους

Θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Έκτακτο επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι, ως εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση και δεν είδαν αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κοζάνη όπου βρίσκεται.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε. «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Μητσοτάκη για τις συντάξεις:

«Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί. Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως λεπτομέρειες για το έκτακτο βοήθημα θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη (15/2) από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το επίδομα θα είναι ανάλογο με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας. Έτσι, το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 300 ευρώ για συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.300 ευρώ και λιγότερα για όσους έχουν λαμβάνουν περισσότερα χρήματα στη σύνταξή τους.

Το εφάπαξ επίδομα θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, χωρίς καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό και θα καταβληθεί μέχρι τέλος Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή.