Χρέη: Με «πέναλτι» στο επιτόκιο η επανένταξη σε ρύθμιση

Χρέη: Με «πέναλτι» στο επιτόκιο η επανένταξη σε ρύθμιση

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου

Με ένα «πέναλτι» που κατά πληροφορίες θα αφορά στο επιτόκιο, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει μια ακόμα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους, να πιάσουν και πάλι το «νήμα» της ρύθμισης χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να προληφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, μετά και τη ραγδαία αύξηση του κόστους χρήματος που τροφοδοτεί ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ακριβό χρήμα έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα αγκάθια του πληθωρισμού και του ανατιμητικού κύματος στην αγορά, παράγοντες που έχουν πιέσει ιδιαίτερα τα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Η δεύτερη ευκαιρία πρόκειται να δοθεί σε φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων. Οι εν λόγω οφειλέτες, θα μπορέσουν να επανενταχθούν στη ρύθμιση με ένα «πέναλτι». Η επιβάρυνση για λόγους δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων που συνεχίζουν να πληρώνουν αδιαλείπτως, θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ όλων των ενδιάμεσων δόσεων από την ώρα απώλειας της ρύθμισης έως την ανάκτησή της. Το δεύτερο σενάριο ωστόσο φαίνεται να …χάνει έδαφος καθώς απαιτεί αρκετό χρήμα για όσους έχουν χάσει εδώ και πολλούς μήνες τις ρυθμίσεις τους.