Πώς το κόλπο με ένα χαρτί στο καλοριφέρ μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 56 ευρώ από τον λογαριασμό

Πώς το κόλπο με ένα χαρτί στο καλοριφέρ μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 56 ευρώ από τον λογαριασμό

Δες μερικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

O χειμώνας είναι εδώ και πλέον ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αναγκάζονται να ανάψουν τα καλοριφέρ τους, έστω κατά τις βραδινές ώρες οπότε και η θερμοκρασία πέφτει περίπου στους 5 βαθμούς Κελσίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, οι τιμές των καυσίμων είναι αρκετά υψηλές, επομένως εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στη θέρμανση μια καλή λύση είναι να μειώσουμε πρώτα τα κόστη, ενισχύοντας τη μόνωση του σπιτιού μας.

Μια άλλη λύση, όταν έχουμε να κάνουμε με παράθυρα, είναι φυσικά τα διπλά τζάμια και τα κουφώματα αλουμινίου, τα οποία δυστυχώς κοστίζουν αρκετά χρήματα. Σύμφωνα, όμως, με την «Daily Mirror», μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι αεροπλάστ και λίγο νερό, προκειμένου να παγιδεύσετε τον αέρα και να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Βέβαια, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι παραπάνω λύσεις προϋποθέτουν πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όσον αφορά την απώλεια θέρμανσης σε ένα σπίτι, το έχουν τα παράθυρα, γεγονός που ωστόσο δεν ισχύει πάντα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ενεργειακής ιστοσελίδας της αμερικανικής κυβέρνησης, «Energy.Gov», τα παράθυρα ευθύνονται για το 30% της συνολικής απώλειας θερμότητας σε ένα μέσο σπίτι. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εντοπίσουμε τα υπόλοιπα ευάλωτα σημεία της κατοικίας μας;

Καλοριφέρ: Το απλό κόλπο με το χαρτί Α4 για οικονομία στη θέρμανση

Σε γενικές γραμμές, πέρα από τα παράθυρα, οι συνήθεις ύποπτοι που μας κοστίζουν χρήματα και κάνουν το καλοριφέρ να δουλεύει υπερωρίες είναι οι πόρτες, οι οποίες μπορούν να «σφραγιστούν» ικανοποιητικά ακόμα και με μία πετσέτα.

Το τεστ για να ελέγξετε το κατά πόσο οι πόρτες σας οδηγούν τη ζέστη μακριά από το σπίτι, είναι πολύ απλό: «Χρησιμοποιείστε ένα απλό φύλλο χαρτί τύπου Α4 για να εντοπίσετε τις χαραμάδες και τα κενά σε πόρτες και παράθυρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να περάσετε το χαρτί ανάμεσα από τα πλαίσια και τις κάσες. Εάν γλιστράει εύκολα, αυτό σημαίνει ότι ο ζεστός αέρας δραπετεύει σίγουρα από εκεί», αναφέρει η ιστοσελίδα «Daily Record».

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό δημοσίευμα της «Examiner Live», ο δημοσιογράφος Άλεξ Έβανς, από τη Βρετανία, κατάφερε να εξοικονομήσει 50 στερλίνες (56,4 ευρώ) μέσα σε μια εβδομάδα, με τη βοήθεια του συγκεκριμένου τεστ.