Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τα τέλη του 2022

Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τα τέλη του 2022

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσουν οι φορολογούμενοι

Μήνας πληρωμών είναι ο Δεκέμβριος για τους φορολογουμένους, καθώς εκτός από τις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να διευθετήσουν και μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν:

-Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλες τους. Ακολουθούν άλλες 2 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2023.

-Τη όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

-Την πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.

-Τα τέλη κυκλοφορίας επίσημα θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα

-Την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων για όσους δεν θέλουν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας

Εκτός από τους φόρους που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν, υπάρχει και μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει όσοι θέλουν να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2021 ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

– Αδήλωτα εισοδήματα: Όσοι εντοπίστηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

– Κάλυψη τεκμηρίων: Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις από όσους επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέσω γονικών παροχών.

– Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021.

– Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.