Κώστας Σκρέκας: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου κλειδί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους»

Κώστας Σκρέκας: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου κλειδί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σημαντικά οφέλη του έργου που αναπτύσσει η Elica του Ομίλου Κοπελούζου στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Για το rόλο και την σπουδαιότητα της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, που θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική, μέσω της Ελλάδας, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας, αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε σήμερα στην Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

«Πρόκειται για ένα έργο διεθνούς ενεργειακής και περιβαλλοντικής σημασίας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με ικανότητα μεταφοράς 3.000 MW καθαρής ενέργειας. Η Ελλάδα θα αποκομίσει ισχυρά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, καθώς μέρος τής μεταφερόμενης πράσινης ενέργειας θα καταναλώνεται στη χώρα μας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές» τόνισε και προσέθεσε: «Επενδύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο πράσινης ενέργειας και συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Η ελληνική και η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σταθεροί υποστηρικτές του έργου, έχοντας υπογράψει και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2021».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στις εξελίξεις στον τομέα αυτό και βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη- μέλη με τις κορυφαίες επιδόσεις στην εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ. Επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και υλοποιούμε πολυάριθμα έργα υποδομής, που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας».

Το έργο «GREGY- INTERCONNECTION» θα είναι δυναμικότητας 3.000 MW και θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα περιττά ενδιάμεσα σημεία εκφόρτωσης. Το έργο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050 και αναπτύσσεται από τον επιχειρηματικό Όμιλο Κοπελούζου, μέσω της εταιρείας Elica, της ελληνικής εταιρείας που μετέχει στην σημαντική διάσκεψη COP27.

Στα δε οφέλη για την χώρα μας από την υλοποίηση του GREGY περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της ασφάλειας των δυνατοτήτων εφοδιασμού, η βελτίωση της εσωτερικής δομής του ελληνικού ενεργειακού Συστήματος και η αύξηση της αξιοπιστίας και τροφοδοσίας με ενέργεια της Ελλάδας. Παράλληλα, ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις AOZ της και την καθιστά νευραλγικό ενεργειακό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου.