COP27 – ELICA: Τα σημαντικά οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, στο επίκεντρο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

COP27 – ELICA: Τα σημαντικά οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, στο επίκεντρο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Συζήτηση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του Κώστα Σκρέκα και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Elica του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννη Καρύδα

Η προοπτική της όλο και μεγαλύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης στο μέλλον δια μέσου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που διεξάγεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου με τη συμμετοχή πάνω από 90 αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπους 190 χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συζήτησης, που παρουσιάζει άκρως ελληνικό ενδιαφέρον, στις 14:30 θα παρουσιαστούν τα οφέλη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου και Ελλάδας μέσω καλωδίου, που αναπτύσσει ο επιχειρηματικός Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της εταιρείας Elica, της ελληνικής εταιρείας που μετέχει στην σημαντική διάσκεψη COP27.

Το έργο, γνωστό και ως «GREGY- INTERCONNECTION», θα είναι δυναμικότητας 3.000 MW και θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική.

Στα δε οφέλη για την χώρα μας από την υλοποίηση του GREGY περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της ασφάλειας των δυνατοτήτων εφοδιασμού, η βελτίωση της εσωτερικής δομής του ελληνικού ενεργειακού Συστήματος και η αύξηση της αξιοπιστίας και τροφοδοσίας με ενέργεια της Ελλάδας.

Παράλληλα, ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις AOZ της και την καθιστά νευραλγικό ενεργειακό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου., αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα περιττά ενδιάμεσα σημεία εκφόρτωσης.

Το έργο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050, όπως αναμένεται να τονίσει και ο κ. Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, στον οποίο υπάγεται και η Elica Group που διαδραματίζει στρατηγικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα δε οφέλη για την χώρα μας από την υλοποίηση του GREGY περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της ασφάλειας των δυνατοτήτων εφοδιασμού, η βελτίωση της εσωτερικής δομής του ελληνικού ενεργειακού Συστήματος και η αύξηση της αξιοπιστίας και τροφοδοσίας με ενέργεια της Ελλάδας. Παράλληλα, ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις AOZ της και την καθιστά νευραλγικό ενεργειακό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου.

Το άνοιγμα της συζήτησης θα γίνει από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ και ακολούθως θα πάρουν τον λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας κ. Κώστας Σκρέκας καθώς επίσης και η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (Egyptian Electricity Transmission – EETC) κ. Sabah Mohamed Mashaly.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης θεματικής, είναι το γεγονός πως η συζήτηση φιλοξενείται στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την σύντομη προβολή ενός βίντεο για την «πράσινη» ηλεκτρική διασύνδεση, θα μιλήσει ο κ. Καρύδας για τα πολλά και σημαντικά οφέλη του διασυνδετήριου έργου Αιγύπτου και Ελλάδας «GREGY Interconnection», ενώ ο κ. Harry Boyd, διευθύνων σύμβουλος για την Κλιματική Στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) από το 2021 θα επικεντρωθεί, στο κλείσιμο της συζήτησης, στην οικονομική διάσταση της χρήσης «πράσινης» ενέργειας.

Δείτε live την ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας